Pagina inhoud:

  • Lumbale discus hernia (in de onderrug) animatie

  • Welke zijn de klachten bij een discus hernia ?

  • Wat is een hernia eigenlijk ?

    • hoe ontstaat de discus hernia?

    • Als de hernia op een zenuw drukt ?

    • Wat als een hernia niet op een zenuw druk ?

    • Wat is een bulging disk en wat is het verschil met een hernia ?

  • Hoe ziet een hernia eruit ?

  • Wat zijn de oorzaken van een discus hernia ?

  • Wat zijn de mogelijke behandelingen?  


Lumbale discus hernia (in de onderrug) animatie:

 
 

Welke zijn de klachten bij een rug discus hernia ?

Beenpijn:

Bij een hernia is er vaak uitstraling naar de bil en het been. De klachten zijn dan slechts in één been aanwezig. De uitstraling wordt soms voorafgegaan door een korte periode van plotse hevige rugpijn. De meeste klachten van een discus hernia zitten in het been. De plaats waar de pijn opduikt hangt af van welke zenuw er in de rug gekneld zit. Er is een groot verschil tussen louter rugklachten en rugklachten met uitstraling naar het been. De uitstraling naar het been wordt ook wel als 'ischias' of 'spit' benoemd. De pijnklachten nemen toe hij het hoesten, niezen of persen.

Bij discus hernia is er vooral hevige BEEN pijn

De ernst van de klachten is afhankelijk van de hoeveel druk de hernia op de de zenuw veroorzaakt. Naast beenpijn kunnen verminderde kracht in het been en gevoelsstoornissen zoals tintelingen, branderigheid of doof aanvoelen ook door een hernia worden veroorzaakt. Bij extreem grote hernia's kan de uitstraling in beide benen aanwezig zijn en er urine of stoelgang verlies optreden. 

Rugpijn:

Een typisch verhaal van een patiënt met klachten veroorzaakt door een discushernia is het ontstaan van plotse hevige rugpijn die na een ruime week spontaan en vaak volledig weggaat. In de weken daarna ontstaat de uitstralingspijn (naar de bil, heup, dij, kuit, voet). 

De rugpijn bij een hernia wordt meestal niet rechtstreeks veroorzaakt door de discusaandoening maar door het verkrampen van de rugspieren.


Wat is een hernia eigenlijk ?

Een discus hernia wordt ook rug hernia of verkort hernia genoemd

hoe Ontstaat de discus hernia?

Tussen alle wervels zit een tussenwervelschijf, de discus. De belangrijkste functie is als een "schokdemper" beweging en schokken op te vangen. Deze discus bestaat uit een buitenste ring ("annulus fibrosus", vaak "annulus" genoemd) met daarin een soort zachte kern ("nucleus pulposus)  die bestaat uit gelei-achtige weefsel. Een hernia ontstaan door een scheur in de buitenste ring waarbij de kern via een opening uit de discus kan ontsnappen

Scheur in buitenste ring (de annulus) maakt een opening voor de nucleus om te ontsnappen

Als een prop "gelei" van de centrale nucleus pulposus via de annulus scheur uit de discus puilt ontstaat een discus hernia

Als de RUG hernia op een zenuw drukt ?

Bij ontstaan van  scheur in de buitenste ring treedt rugpijn op. Als de scheur groot genoeg is ontsnapt er ook gel uit de discus. Pas dan is er een hernia. Als deze hernia dan ook nog eens op plaatst uitpuilt waar ze ook 'toevallig' op een zenuw drukt, ontstaat ischias, de typische beenpijn. 

 

Een discus hernia door uitstulping van de nucleus door een scheur in de annulus. Vooral van belang is hier de druk op een zenuw die ontstaat, met uitstralende beenpijn als gevolg

Wat als een RUG Hernia NIET op een zenuw druk ?

Een hernia kan ook uitpuilen zonder een zenuw verdrukken. Dan is er enkel rugpijn, die meestal spontaan na een tien tal dagen verdwijnt. Dit is de reden waarom we vaak hernia's op scanner te zien, zonder enige rugklachten. Deze 'zachtaardige' hernia's kunnen als een normaal verouderingsproces kan worden beschouwd en zijn meestal enkel verantwoordelijk voor een wat gevoeligere rug.  

Een discus hernia die niet op een zenuw drukt veroorzaakt meestal weinig tot geen klachten. Er is geen uitstralingpijn.

Wat is een bulging disk en IS het verschil met EEN hernia ?

Een andere vorm van discus slijtage is de "bulging disc". Bij een uitpuilen of "bulging" van de schokdemper is er een brede veralgemeende uitpuiling van discus. Bij iedere beweging van de rug gaat de beweeglijke discus wat uitpuilen (Eng: "to bulge").

 

Bij iedere beweging van de rug gaat de discus een beetje uitpuilen. Een lichte vorm van bulging is normaal. Een zeer grote bulging kan druk op de zenuwen veroorzaken

 

Ook een bulging disc komt zeer vaak voor en kan in zeker mate als een normaal slijtage proces van de rug worden beschouw. Deze uitpuiling ontstaat langzaam en verdrukt de zenuwen meestal niet. Ze zijn, als ze al klachten uitlokken, veeleer een oorzaak van episodische rugpijn, ze geven géén aanleiding tot beenpijn. Eerder zelden is een bulging de oorsprong van de hernia. Een zeer grote bulging kan wel een kanaalvernauwing (mee)veroorzaken.

Bij een discus hernia vormt de nucleus (herniatie) een puntig uitsteeksel die door de annulus (buitenste ring) scheur puilt

Een bulging disc is een breed uitpuilen van de annulus en nucleus. Noteer dat er géén scheur in de annulus (buitenste ring) is, ze is uitgerekt maar blijft intact.

De bulging en hernia's die niet op zenuwen drukken zijn echter  wel op scanners te zien.

Dit maakt dan enkel een  verslag van een MRI of CT scanner met vermelding van deze  ”letsels” nog geen diagnose is.  De beeldvorming alleen kan de behandeling NIET bepalen. 

 

Het is dus niet zo dat al deze hernia’s ook de oorzaak van symptomen zijn. Meestal is dit op beeldvorming als een 'toevallige vondst' te beschouwen. Bijna 70% van de mensen heeft wel één of meerder niet drukkende hernia's of bulging, dit zonder rugklachten te hebben.  


Hoe ziet een hernia eruit ?


Een discus hernia ziet er beetje uit als mastiek (stopverf) of harde kauwgom.


Het aspekt ervan van variëren van zeer smeuïg tot uitgedroogd en hard.


Wat zijn de oorzaken van een Lumbale discus hernia ? 

 

  • Een aangeboren zwakte van het weefsel van de tussenwervelschijf. Dit maakt dat in sommige families rugklachten vaker en reeds op jongere leeftijd voorkomen.

  • Roken veroorzaakt versnelde slijtage van de tussenwervelschijven. Roken maken meer kans op het krijgen van een hernia en genezen er ook moeilijker van.

  • Gebrek aan lichaamsbeweging laat de rompspieren verzwakken. Deze spieren zijn de 'actieve' schokdempers die de "passieve" schokdemper- de discus - ontlaten. Bij gebrek aan rompspieren ,buik en rugspieren-”core stability”, moet de discus alle krachten allen opvangen en is daardoor gevoeliger aan letsels.

 

Een voortdurende overbelasting in combinatie met het natuurlijk veroudering proces maakt dat de tussenwervelschijven slijtage verschijnselen vertonen. De druk op de rug is het grootst ter hoogte van de onderste tussenwervelschijven daarom komen hernia's het vaakst voor op de twee onderste schakels van de rug. Daarom komt 90% van alle hernia's voor tussen L4 en L5 of L5 en S1. 

Bij een verzwakte discus kan plotse draaibeweging of kracht inspanning een hernia doen ontstaan. Ook een hevige hoest of niesbui kan dit veroorzaken. 

Vooral tussen de leeftijd van 20 en 40 jaar is de kans het grootst dat een hernia ontstaan. Op latere leeftijd wordt de gelei van de nucleus te droog en te stug om nog door een scheur in de buitenste ring te kunnen glippen. 


Wat zijn de mogelijke behandelingen?  

Behandeling van een hernia is vooral toegespitst op het wegkrijgen van de UITSTRALING in het been

De behandeling is in eerste instantie bijna altijd 'conservatief', wat zoveel betekent als therapie zonder operatie. Er wordt getracht de pijn klachten zo snel als mogelijk te helpen te verminderen of te laten  verdwijnen.  Het belangrijkste eerste doelwit van deze therapie zijn de klachten in het been

Na grondig onderzoek van de patiënt wordt er een behandelingsplan opgesteld. Vaak wordt als eerste therapie een combinatie van medicatie en rustig verder de normale activiteiten behouden voorgesteld. Rusten is géén behandeling van rug gerelateerde klachten. Het doet misschien wel deugd doordat de spieren ontspannen, maar het is wetenschappelijk bewezen dat dit enkel de romp spieren laat verzwakken. De rug verzwakt dan in plaats dat ze geneest. 

Voldoende pijnmedicatie innemen, blijven bewegen en zo snel mogelijk het normale leven oppikken is het beste advies. 

Bij sommige mensen vermindert de pijn hiermee toch niet of zijn de klachten te heftig. Dan kunnen transforaminale infiltraties worden voorgeschreven. Hierbij wordt onder locale verdoving een cocktail van pijnstillende en ontstekings remmende geneesmiddelen  geïnjecteerd via de zijdelingse wervelopeningen (de "foramina"). Het doel hiervan is om de hernia en zenuw  te laten ontzwellen, zodat de knelling van de beenzenuw en dus ook de beenpijn verdwijnt. Meestal worden er twee transforaminale infiltraties gegeven over een tijdspanne van een drie tal weken. Deze infiltraties worden in ons centrum door ervaren anesthesist-algologen uitgevoerd. Er is een korte ziekenhuisopname van twee uur voor nodig. Ze kunnen indien aangewezen op relatief korte termijn worden georganiseerd door de verwijzende specialist. 

Indien deze behandelingen niet helpen of bij verlammingsverschijnselen wordt soms beslist dat een ingreep noodzakelijk wordt. In onze dienst gebeuren die uiterst minimaal invasief. Via een kijkoperatie van de rug: de Full Endoscopische Discectomie kunnen de verschillende rug oorzaken van beenpijn efficient worden behandeld. Dit zijn de minst invasieve procedures mogelijk, die zonder collaterale weefselschade de hernia efficiënt wegnemen.